Mea Verba

 

Mea Verba AB är förlag för Gudrid Hansens böcker. Nedan ser du de böcker och CD som finns att beställa. OBS! Rabatt vid köp av flera böcker! Kontakta oss! Boken ”Genom Glaset” är den första rena lyrikbok Gudrid Hansen givit ut på många år. Den rymmer såväl innerliga tankar kring livets irrfärder, som sprudlande poesi där glädjen och skrattet bjuder på vardaglig energi.
För några år sedan var jag på turné i Norrland och några i ensemblen ombads att uppträda på ett hospis innan föreställningen. Detta var nytt för mig och jag hade ingen aning om vad jag skulle göra. Läsa dikter? Sjunga? Och i så fall vad? Det ska vara roligt, sa min kollega. Situationen för de här personerna är tung nog ändå, så vår uppgift är att för någon timme sprida glädje.

Jag tar med mig Gudrids diktbok ”Nära Livet” och läser ur denna, tänkte jag. Sagt och gjort och jag lovar det gjorde stor succé! Och det var då jag förstod att just Gudrids texter är precis ”alldeles vanliga”, men ändå inte. De säger som det är och man kan känna igen sig i dem, men ändå är det poesi. Vacker poesi. Vi kommer ju från samma trakt och trots att jag flyttat hemifrån för många år sedan, känns det väldigt mycket ”hemma” för mig och jag blir så varm i hjärtat när jag läser Gudrids texter. Hon skriver precis som det är. Jag kan känna tryggheten och värmen av att bo i ett litet samhälle och samtidigt hur lätt det är att hamna utanför om man råkar göra något som inte behagar. Fast egentligen har det ju ingen betydelse var man bor, det är ju känslan som är det viktiga. Och den är något som Gudrid alltid fångar!

Och så är det det här med kärleken. Så underbar men ändå så svår! Vi kan nog alla känna igen oss i ångesten över att vilja men ändå inte. Ska jag våga ta steget eller inte? Törs jag? Duger jag? Tänk om han går? Tänk om jag går!

Jag läser Gudrids texter med stor glädje. Jag låter boken ligga på mitt nattygsbord så att jag då och då, kanske just innan jag släcker lampan, kan läsa några rader och konstatera att precis så är det! För vem vill inte somna med ord som ”tackdroppsmelodier”, ”knoppgalopp” och ”stupränneporl” i tankarna…

Mycket nöje!

Inger Nilsson, skådespelareBoken "Låt oss följs åt" blev mycket populär bland läsarna. Fortfarande finns den att köpa. Försäljningsställen nedan.


Vi bär på en ryggsäck med förutfattade meningar. Enfalden och inskränktheten är aldrig långt borta. Därför behövs Gudrid Hansens texter. De får oss att reflektera. Den som inte berörs på djupet av den naket gripande texten ”Yta” har ett hjärta av sten. Den som inte värms inombords av det kärleksfulla porträttet av fadern i ”En far, länge sedan” äger ett stympat känsloliv. ”Man får vara fattig, men inte obildad”, säger fadern, en av många formuleringar i boken som biter sig kvar.

Jag imponeras av Gudrids språk, i synnerhet det raka, okonstlade språk som bär fram texterna i bokens första del.  Så klart och enkelt. Vardagsnära utan att bli trivialt.  Texterna på dialekt är mästerliga. Vem mer än Gudrid kommer på tanken att översätta Don McLeans ”And I love you so” till öschötska?

Jo, Gudrid får oss att reflektera. Och att skratta. Signe med Cykeln är tillbaka, lika dråpligt burlesk och sanningssägande som tidigare. Men så är hon också både sprallig jäntunge och klok gumma. En sån där som man aldrig får nog av.

Till sist: Dikten ”Servitrisens klagan” står där och bara väntar på att tonsättas.

Torbjörn Gustafsson"FÖRSÄLJNINGSSTÄLLEN:

- Kisa Bibliotek

- Vimmerby Bokhandel

- Akademibokhandeln, Linköping

och via vår hemsida www.meaverba.se (ev frakt tillkommer)
BÖCKER


 
Julrimmat

- En tidlös bok om julen -SLUTSÅLD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Det hänger en mardröm i mitt skåp
Den passar ej mej, nej snarast ett våp
Den köptes i hast en dag på hösten
på rea och täcker väl knappast brösten…”

 
Citat ur dikten ”En mardröm i mitt skåp”

 

Illustration framsida:
Sonja Höglund
 

Nära Livet

 

1996 

 

 

 

 

 

 

 

 


”Jag begär inga molnfria dar
Jag vill bara se himlen ibland
Få betrakta hur skyarna far
Lika lätt, som din smekande hand…”

 

Citat ur dikten "Septemberkärlek"
Tonsatt av Bo Wastesson
Inspelad på cd av Cecilie Nerfont

 

Foto framsida: Åke Friberg

 

Mina Ord

1998

SLUTSÅLD

 

 

  


”Kom, nynnar fröken Sommar
Jag har tagit på mina sol-trosor
Och under min spindelvävs-negligé
finns plats för Din spaljé”

Citat ur dikten ”Sommarblomme-blues”

”Med dig vill jag Leva, Sakna
Gråta mig glad igenSkratta
Gå långa promenader i november
Se med allvar och öppna ögon”

Citat ur dikten ”Med Dig”  
 

Ögats Resa -
Tankens Flykt

 

1999

 

Pris: 90 kr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Vart ä en på väg, å var kommer en från?
En ä som en vårgla’ virvel i ån
som plötsligt följer e lugnere fåre
För te slut rinne bort,
liksom utgråtne tåre!”


Citat ur den långa och berättande
dikten ”Gravöl ve åna”
(Det bästa Gudrid gjort, enligt henne
själv.)
Illustration framsida:
Björn Svensk
 

En Droppe
Rosendagg

2002

Pris: 150 kr

   

Om En Droppe Rosendagg:

”Att läsa texterna i denna bok är en resa i bilder. En efter en trillar texterna ner framför ögonen och skapar en sällsam och ofta folklig orgie i bilder, både för hjärna och hjärta. Det är bara att låta sig tjusas av tankarna och det stora empatiska hjärtat bakom dem. Alla dessa känslor och bilder har jag alltså brottats med och det har varit fyllt med arbetsglädje att få gör det.”

/Konstnären Björn Svensk som illustrerat texterna.
 ”Ännu ljust…
Och skymningen kom så hastigt
Augustikvällen tog ljuset och Dina andedag
Dagen slocknade tidigt
Aldrig mer…

Citat ur dikten ”Avsked”


 Snöflingan

2006

Pris: 160 kr

 

Om "Snöflingan - en tröstebok"

Denna bok är något att läsa för alla som förlorat en nära anhörig.

"Jag kallar den en tröstebok, därför att jag tror att sorgen ger tröst till en själv när den får komma ut, inte låsas in. Får den komma ut kan den till slut leva sida vid sida med skrattet, glädjen, minnena, drömmarna och varsamt få oss att växa som människor." Så skriver Gudrid i sin inledning.

"Få kan som Gudrid Hansen med sin lyrik och ordkonst bjuda på det stora i stunden och det vardagliga som lyfter sinne till storslagna höjder. Med värme och skärpa i blicken visar hon sin upplevelse av privata ögonblick vid en säng, som blev den sista tryggheten för en mor och där ingen människa räcker till. Lilly var hennes namn, sängen är bäddad och hon satte spår av liv."

/Gunilla Thurfjell

   


CD-skivor


 

 

 Klicka här för att lyssna!

 

CD-singel:

 

"I varje ensamt minne"
Från "Gerda - en sångsaga"

 

- Vill du beställa CD:n -
Pris: 65 kr inkl. porto
Klicka här!

 

 

"Havet och kärleken"

 

- Vill du beställa CD:n -
Pris: 170 kr inkl. porto

Klicka här!

 Gerda

 Klicka här för att lyssna!
"Vinden skall följa mig fram"

 

Sarah Dawn Finer sjunger i duetten
"Rörs jag av kärleken" på CD:n.

 

"Peter Jöback och Arja Saijonmaa är några av artisterna som framför Kindapoeten Gudrid Hansens tonsatta dikter på den nya CD:n "Gerda - en sångsaga". (ur Corren 3 maj 2005)

Klicka här för att läsa hela artikeln.


 

- Vill du beställa CD:n -
Pris: 170 kr inkl. porto
Klicka här!

 

Noter och text till
''Rörs jag av kärleken''.

Skickas per post eller som
PDF-fil.
Pris 150:-. Kostnad för porto tillkommer.

 
  


NYTT!

Toadikten "P-Nisse" - Den självklara texten till allas våra toaletter!


Pris: 65 kr inkl porto.